Maslin – Mladite

Olea europaea MG=D1

Forma farmaceutică: macerat glicerinic
Organotropism: sistem vascular arterial, metabolism glucidic şi lipidic.
Electroforeza proteinelor serice: creşte moderat albuminele (corectează stări de uşoară hipoalbuminemie), creşte uşor alfa-globulinele, reduce hiper-alfa-2 şi beta globulinemia.
Acţiune farmacologică:
-antihipertensivă ( prin dilatarea şi creşterea elasticităţii vaselor arteriale);
-diuretică;
-hipocolesterolemiantă;
-hipotrigliceridemiantă;
-hipoglicemiantă;
-scade nivelul ureei;
-drenor şi stimulator hepato-pancreatic.
Recomandări frecvente:
Circulaţie sanguină şi metabolism lipidic: ajută la scăderea nivelului colesterolului şi a trigliceridelor (adjuvant în arterioscleroză, hipercolesterolemie), la scăderea tensiunii arteriale (adjuvant în hipertensiune arterială), boli cardiovasculare, scleroză vasculară cerebrală.
Ficat: steatoză hepatică, insuficiență hepatică.
Metabolism glucidic: diabetul zaharat al adultului non-insulinodependent şi complicaţiile lui; toleranţă bună în administrări de durată.
Contraindicaţii, atenţionări:

Observație: extractele gemoterapice se recomandă, în general, în scheme terapeutice ce conțin 3-4 extracte, care acoperă mai multe aspecte ale specificului patologiei respective și nu înlocuiesc medicația specifică.

Mod de administrare – vezi prospect produs

Intră în compoziția formulelor complexe gemoterapice:
Polygemma 18 – Colesterol, Polygemma 23 – Cardio

Profil fitochimic și relație compoziție-acțiune biologică
Departament Cercetare Plantextrakt

„În extractul din mlădițe de Măslin s-au identificat la Plantextrakt o serie de polifenoli de tipul: luteolin -7-O-glucozid, rutozidă, derivați de acid cafeic, acid oleanolic – o triterpenă, iar oleuropeina dintre iridoide. Flavonoidele, luteolin -7-O-glucozid și rutozida imprimă extractului efect antioxidant. Luteolin -7-O-glucozida inhibă ciclooxigenazele, imprimând efect antiinflamator, iar alfa-glucozidaza duce la scăderea hiperglicemiei post-prandiale. Rutozida are rol de antiagregant plachetar și inhibă factorul de creștere endotelială inhibând angiogeneza, îmbunătățind simptomele din complicațiile cardio-vasculare din diabet. Derivații de acid cafeic sunt antagoniști ai angiotensinei II, inhibitori ai reninei și ai enzimei de conversie a angiotensinei, determinând efect antihipertensiv. Efectul hipolipemiant al extractului este susținut de conținutul de acid oleanolic care duce la scăderea trigliceridelor, a colesterolului total, LDL-colesterolului și a acizilor grași liberi, dar crește HDL-colesterolul. Acidul oleanolic imprimă extractului și efect cardioprotector și hipoglicemiant prin îmbunătățirea metabolizării insulinei și inhibarea metabolizării poliolilor. Efectul antihipertensiv este susținut și de oleuropeină, inhibând angiotensina II. Astfel, prin efectul conjugat al polifenolilor, triterpenelor și iridoidelor din Extractul din mlădițe de Măslin se susțin recomandările acestui extract în caz de hipertensiune, dislipidemii și diabet zaharat tip II. ”
Conf. dr. chim. farm. Olah Neli

Produse derivate